Notos 2015

FILATELISTIČKA IZLOŽBA  „NOTOS 2015“  -  ATINA

Meandzija Boricic

 Slobodan Meandžija i Aleksandar Boričić

 

U Atini je od 12. do 15. novembra održana međunarodna filatelistička izložba koja je obuhvatila zemlje južne Evrope i Balkanskog poluostrva. Zajedno sa međunarodnom izložbom, održana je i nacionalna.

Izložba je održana u organizaciji Grčkog filatelističkog društva ( Hellenic Philatelic Society), uz dozvolu Grčke filatelističke federacije ( Hellenic Philatelic Federation ), u cilju povezivanja filatelista juga Evrope, kao i  njihove značajne filatelističke eksponate.

„NOTOS 2015 „ je održan u Peristeri Exhibition Centre, koji se nalazi u predgrađu Atine. Iako je izložbeni centar bio prilično udaljen od hotela u kome su bili smešteni učesnici izložbe, do njega se prilično lako i brzo moglo da se stigne podzemnom železnicom. 

600 izlagača, od toga 124 u klasi literature, iz 36 zemalja, izložilo je svoje eksponate na 1.200 vitrina i prikazalo raznovrstan materijal, podeljen u 9 takmičarskih klasa,koje su uključivale nekoliko podklasa u oblasti literature i omladinske filatelije. Pored takmičarskog dela, u netakmičarskom su se mogli videti eksponati Pošte, Muzeja, članova žirija, a u klasi šampiona su prezentirani izlošci  velike filatelističke važnosti. Inače, izložbeni prostor se prostirao na 3.500 m2, dok je u holu  organizovana berza filatelije.

Kako je izložba organizovana uz dozvolu i patronat FEPA -e, dobijenoj na kongresu u Luganu, konsultant je bio g. Alfred Kunz, iz Austrije, član FEPA borda i FEPA konsultant.

Naša zemlja je bila predstavljena sa 13 kolekcija, kao i dva u klasi literature. Tri učesnika iz Republike Srpske su takođe predstavili svoje eksponate, u svojstvu članova Saveza filatelista Srbije.

Postignuti su sledeći rezultati:

Aleksandar Boričić: Serbia and Montenegro in Balkan wars 1912-1913       90 poena  (G)

Ivan Tangl: Petrovaradin in prestamp philately period 1771-1850

88 (LV)

Aleksandar Boričić: Partisan correspondence of Yugoslavia 1943-1945

85 (LV)

Aleksandar Boričić: The occupation of Montenegro in WW II

85 (LV)

Aleksandar Krstić: Serbian army on Greek territory in WW I

85 (LV)

Aleksandar Boričić: The occupation of Montenegro in WW I

82 (LV)

Milan Radovanović: Serbian telegraphic mail during the WW I

80 (V)

Boris Vlajnić: The first definitive issue of the Kingdom of SHS 1921

80 (V)

Tadić Đorđe: Summer Olimpic Games 1896-2012

70 (S)

Jan Ribarski: Faster than his shadow

65 (SB)

Radenko Radanović: Specialties on the stamps of Republika Srpska

60 (B) 

Milan Janković: The first edition of definitive stamps in the FPRY

60 (B) 

Goran Barać: Local issue Doboj

60 (B) 

U klasi literature:

Milan Radovanović: Allies and Serbs during Great war 1914-1915 

     80 (V)

Goran Barać: „Collector“ 

67 (SB)

Grand Prix u klasi šampiona je dobila Chauvet Michele iz Francuske za izložak: Hermes 1 ere emission de Grece sur le courrier international 1861-1882.

Internacionalni je dobio Vittorio Moravi iz Italije: Tuscany, a nacionalni Karagiannidis Anestis iz Kanade za: Small Hermes Heads of Greece 1886-1904.

Predsednik žirija je bio Anthony Virvillis iz Grčke.

Izložba je organizovana  skromnim finansijskim sredstvima, tako da učesnici na kraju nisu dobili medalje. Ukupni troškovi iznosili su 41.012,00 evra, bez troškova nabavke vitrina (koje Grci imaju u dovoljnom broju) i iznajmljivanja izložbenog prostora. Takođe nije bilo štampanih materijala (katalog, palmares), što je  sve odražavalo moderni duh elektronskog doba i njegove forme. Mr. Georgios Dolianitis,  koji je inače veliki ljubitelj filatelije i viđeni kolekcionar, darodavac značajnih istorijskuh dokumenata olimpijskih igara, je primio učesnike izložbe. Tom prilikom smo bili u mogučnosti da deo tih dokumenata pogledamo u muzeju.

U toku „ NOTOSA 2015“ održan je Kongres FEPE. Naš delegat je bio predsednik SFS g. Aleksandar Boričić, a pratilac Slobodan Meandžija.

      

                                                                                                                                Nacionalni komesar

                                                                                                                                Slobodan Meandžija