(Fotografija: http://www.philakorea.com/eng/)

Od 7. do 12. avgusta 2014. održana je Svetska filatelistička izložba u Seulu u Južnoj Koreji. Prikazano je 519 izožaka u takmičarskim klasama u svim izložbenim kategorijama uključujući i Open klasu, kao i izuzetni izlošci po pozivu u Šanpionskoj, počasnoj i žiri, netakmičarskoj klasi, uključujući svetske raritete sa izuzetnim obezbeđenjem, a sve ukupno na oko 2500 vitrina u modernom izlagačkom prostoru Coex centra. Savez filatelista Srbije je predstavio svoje izlagače u dve klase. Tradicionalna filatelija izlagač Dragutin Radičević čija zbirka «Bosna i Hercegovina 1906-1918» je osvojila pozlaćenu medalju. U klasi poštanske istorije predstavljene su četiri zbirke iz Srbije: Aleksandar Borićić (predsednik SFS) izložio je «Poštansku istoriju Crne Gore 1799 – 1916» i osvojio zlatnu medalju, kao i zbirku «Okupacija Crne Gore u II Sv. Ratu» za koju je dobio pozlaćenu medalju. Izlagač Knežević Mihajlo osvojio je pozlaćenu medalju za svoju zbirku «Poštanska istorija Srbije 1880-1919» i Aleksandar Krstić je za svoju zbirku Srbija u I Sv. Ratu osvojio zlatnu medalju.

Može se reći da je učešće Srpskih izlagača na najvišem rangu filatelističkih izložbi bilo vrlo uspešano i po tvrdnjama članova žirija ovi izlošci su uprkos nekim sitnim manama i nedostatcima koje je moguće u budućnosti ispraviti, «dostigao visok standard za izložbu ovog ranga i značaja». Članovi žirija koji su ocenjivali ove zbirke su g.g. Bernard Jimenez (vođa tima) iz Francuske, Pal Lippai iz Mađarske, Vit Vanicek iz Češke i Tomo Katurić iz Crne Gore.

Ekspertski tim je sačinjavao Stephen Reinhard iz USA i Kurt Kimmel, Švajcarska ujedno i predsednik FIP komisije za poštansku istoriju. Ovaj tim je zatražio od nacionalnih komesara za proveru (skidanje iz vitrina) ukupno 60 eksponata od kojih je za 25 ustanovljeno da su ispravni, za 31 je traženo naknadno atestiranje od priznatih stručnjaka i za 4 eksponata je doneta zabrana daljeg izlaganja. Među Srpskim izošcima nije bilo sumnjivih a ni pogrešno opisanih eksponata pa je u ovom smislu srpski komesar bio bez obaveza prema žiriju i ekspertskom timu.

Izložba je očekivano bila veoma posećena što ne čudi u gradu od 10 miliona stanovnika sa vrlo razvijenim filatelističkim strastima poseno među tematičarima od kojih se po interesovanju znatno izdvajaju sakupljači životinja (fauna) kao tema. Iz tog razloga na štandovima poštanskih unija i privatnih trgovaca iz celog sveta uglavnom je tematika i bila zastupljena. U vezi te teme interesantno je napomenuti da je sakupljač iz Nemačke g. Laege Damian za zbirku «Fasciniran perjem- kako ptice inspirišu ljude» osvojio nedostižnih 97 poena i specijalnu nagradu i ušao u konkurenciju za Grand Prix, sa izlagačem iz Japana i iz Švajcarske. G. Voruz Jean je sa osvojenih 97 poena za svoju više milioski vrednu zbirku «Geneva Postal Services 1840 –1862» i osvojio prestižni Grand Prix anonimnim glasanjem svih članova žirija.

Savez filatelista Srbije je donirao specijalnu nagradu izložbe i stavio je na raspolaganje žiriju. Napravljena je plaketa u kožnoj kutiji od srebra, pozlaćena sa likom «Belog Anđela» grbom Srbije i logom SFS. Ovaj poklon našeg Saveza je bio izložen u specijalnoj vitrini tokom izložbe i privukao je značajnu pažnju i izlagača i mnogobrojnih posetilaca.

U okviru izložbe u zasebnim salama održani su sastanci i seminari svih komisija FIP. Najznačajnija i najposećenija (preko 60 ljudi) je bila komisija za poštansku istoriju koju je vodio g. Kimmel uključujući i Seminar «kako osvojiti FIP zlatnu medalju» sa posebnim i vrlo korisnim osvrtom «kako osvojiti veliku zlatnu medalju» Seminar je sa obiljem korisnih informacija i prikazom izložbenih listova na video bimu trajao preko dva sata. Nezavisno od ovih događaja održan je i sastanak FEPA (svih prisutnih članova iz Evrope) koji je vodio predsednik g. Jose Ramon Moreno na kome se diskutovalo o predlozima članica FEPE o izmeni Stauta FIP kao i o podršci člana FEPE g. Nikosa Rangosa (našeg prijatelja i saradnika) sa Kipra za budućeg predsednika FIP. Ova podrška nije bila jedinstvena jer su neke od članica FEPE bliske Bordu FIP nažalost zastupale drugačije mišljenje. Palmares je održan u uobičajeno svečanom duhu, posle govora ministra pošte i telekomunikacija Koreje i predsednika FIP prozvani su na binu poimenično svi prisutni nosioci zlatne i velike zlatne medalje i svečano su im uručena priznanja pred više stotina zvanica i foto reportera.

Uz izložbu, u zvaničnom hotelu organizovan je 11. avgusta KONGRES FIP koji je ovoga puta bio izborni. Učestvovalo je 90 zemalja, lično ili preko prenosa prava za zastupanje PROXI. Srbija je dobila sa punim poverenjem PROXI od naših prijatelja Saveza filatelista Jermenije, koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju. Kandidati za predsednika FIP za naredne 4 godine su dosadašnji predsednik Tay Peng Hian poreklom iz Kine, državljanin Singapura i predsednik Kluba nosioca Grand Prix nagrada i Nikos Rangos sa Kipra. Kandidati su predstavili svoj program, g. Tay-ev program mnoge članice FIP ne odobravaju posebno o kotizaciji vitrina na izložbama koje koštaju izlagače u proseku 100 US $ po vitrini. Iz tog razloga sve je veći broj bogatijih izlagača na štetu izlagača koji ne mogu sebi da priušte trošak od više stotina dolara za svaku izložbu. Naravno primedbi ima i po drugim osnovama. G. Rangos je obećao da će ako bude izabran potpuno promeniti rad Borda FIP načiniti ga demokratskim i prihvatljivim i za siromašnije članice. Po napuštanju sale kandidata, pristupilo se prozivci predstavnika svih zemalja i tajnom glasanju. Krajnji rezultat je bio 56 glasova za g. Tay-a 27 za g. Rangosa i 7 uzdržanih. Neki od predloga FEPE nisu ni ušli u proceduru Kongresa a dva bitna predloga članica FEPE za promenu statuta su nadglasana pa Statut FIP nije promenjen. Glasalo se i za direktora i podpredsednika Borda FIP iz Azije koji su naravno prihvaćeni iako Evropskim članovima potpuno nepoznati. Budući rad FIP Borda će očigledno biti kao i dosadašnji u naredne 4 godine. Finansiski FIP funkcioniše vrlo stabilno pa povećavanja članarina neće biti. SF Srbije zbog velikog broja pozlaćenih i viših od te medalje svojih izlagača, kako se računa za određivanje visine članarine, plaća godišnje 1300 Švajcarskih franaka. Za taj novac samo dobija pravo da učestvuje na FIP izložbama. Određen je FIP patronat za izložbe u Singapuru i Kuala Lumpuru 2014 i 2015 i New York-u 2016. Prihvaćeni su načelno predlozi za održavanje još nekih svetskih izložbi ali nisu potvrđeni, npr. Tel Aviv 2018. Predsednici svih FIP komisija su podneli usmeni referat o delovanju njihovih komisija od zadnjeg Kongresa u Džakarti. London 2015 je dobio pokroviteljstvo FIP, na ovoj izložbi zbog visokih troškova Srpski izlagači ne učestvuju, iako je izložba nižeg ranga od Svetske, FIP priznate. Na Kongresu u Seulu jednoglasno je prihvaćen za novog člana Klub Monte Carlo iz Monaka iako to nije Savez  f. Društava ili klubova, ali je jedini u ovoj državi. Na poslednjem Kongresu FEPA u Madridu ovaj Klub je takođe jednoglasno primljen u članstvo.

Izložba u Seulu će ostati kao odlično organizovana sedmodnevna manifestacija uspešno privedena kraju, maksimalno obezbeđena i sa visokim rezultatima i medaljama za Srpske izlagače.

(autor: komesar izložbe, Aleksandar Krstić)