SVETSKA FILATELISTIČKA IZLOŽBA SINGAPORE 2015

Od 14 do 19. avgusta 2015. godine Singapur je bio domaćin jednog od svetski najznačajnijih filatelističkih događaja - Svetske filatelističke izložbe SINGAPORE 2015. Izložba je upriličena u čast zlatnog nacionalnog jubileja, 50 godina od sticanja nezavisnosti, a njen pokrovitelj je bio Dr Tony Tan Keng Yam, predsednik Republike Singapur. Glavni sponzor izložbe bila je SingPost - singapurska pošta.

Ovo je treća po redu svetska filatelistička izložba održana u Singapuru, prethodne dve izložbe održane su 1995. i 2004. godine.

Izložbeni prostor se nalazio u Sands Expo & Convention Centre, najnovijem i najvećem izložbenom prostoru u samom centru poslovnog dela grada, koji je obezbedio uslove na izuzetno visokom nivou. Svi gosti su imali mogućnost da pored izložbe uživaju u brojnim restoranima, prodavnicama, prostoru namenjenom kulturi i umetnosti, kao i hotelskom smeštaju, sve to pod jednim krovom.

450 izlagača iz 66 zemalja prikazalo je širok dijapazon filatelističkih eksponata koji su u takmičarskom smislu bili svrstani u 13 klasa. Pored tradicionalnih FIP tekmičarskih klasa izložene su bile i kolekcije koje prikazuju 180 godina poštanske istorije Singapura, kao i posebne kolekcije iz Muzeja filatelije u Singapuru.

Paralelno sa održavanjem izložbe, u istom prostoru je bio održan i sajam filatelije na kome su kolekcionarima i ljubiteljima filatelije svoje raritete ponudile neke od svetski najpoznatijih internacionalnih aukcijskih kuća, poznati trgovci, kao i pošte iz nekoliko svetskih zemalja.

Naša zemlja se na izložbi predstavila sa osam kolekcija, od kojih se jedna kolekcija takmičila u klasi „Tradicionalan filatelija“, dve kolekcije su se takmičile u klasi „Poštanska istorija“, jedna kolekacija u klasi „Poštanske celine“, jedan eksponat u klasi „Literatura“ i tri kolekcije u klasi „Jedna vitrina“.

Postignuti su sledeći rezultati:

Prezime i ime izlagača Naziv kolekcije Broj bodova Osvojena medalja
Antić Predrag
The Kingdom of Serbia 1880-1903
88 Velika pozlaćena
Boričić Aleksandar
First World War in Serbia
88 Velika pozlaćena
Stepanović Zoran
Bosnia and Herzegovina 1826-1918 - The Cancellations Study
87 Velika pozlaćena
Ljubičić Nikola
Postal Stationery of Serbia Types and Usage 1873-1916
85 Velika pozlaćena
Radovanović Milan
Allies and Serbs in Great War (1914-1915) - Silent Witness
85 Velika pozlaćena
Antić Predrag
Three Post Systems in Serbia Prephilately
86 /
Radovanović Milan
Serbian Telegraphic Mail During the Great War
83 /
Krstić Aleksandar
Zeppelin Flights of Yugoslavia
86 /

U okviru programa aktivnosti u vezi sa izložbom održani su FIP seminari iz sledećih oblasti: poštanska istorija, poštanske celine, aerofilatelija i omladinska filatelija.