• Kada i gde je izdata prva poštanska marka?

Prva poštanska marka na svetu izdata je 6. maja 1840. godine u Velikoj Britaniji, a u narednih dvadesetak godina ovu ideju su prihvatile i skoro sve evropske i vanevropske poštanske uprave.

• Kada je izdata prva poštanska marka u Srbiji?

U našoj zemlji, tada Kneževini Srbiji, prva marka izdata je 1. maja 1866. godine i bila je namenjena plaćanju takse na uvoz dnevnih i nedeljnih novina iz drugih zemalja Evrope, pa otuda i popularno ime ovih maraka "novinske marke".

• Koja je namena poštanske marke?

Poštanske marke, u prvom redu, služe za naplatu i plaćanje traženih poštanskih usluga. Ali, time se ne iscrpljuje njihova namena. Vremenom, poštanske uprave sveta su nastojale da njihova izdanja maraka budu što lepša, što atraktivnija i u likovnom i u tematskom pogledu, pa se često čuje da je poštanska marka neke zemlje njen mali ambasador, jer "putujući" u sve zemlje sveta, sobom nosi određene i željene poruke o istorijskim, kulturnim, privrednim, sportskim i drugim dostignućima pojedine zemlje.

• Kako se izdaju marke?

U zavisnosti od opredeljenja svake poštanske uprave, marke se izdaju pojedinačno ili u seriji, što znači da je u okviru nekog izdanja uvrštena jedna marka ili pak nekoliko maraka sa istom tematikom i istim povodom, a mogu biti iste novčane oznake, ili pak, da svaka marka u tavom nizu, seriji, ima označene različite novčane vrednosti koje i određuju njenu upotrebnu vrednost pri plaćanju tražene poštanske usluge.

• Kako početi sakupljanje maraka?

Sa ovom aktivnošću najčešće se počinje u ranoj mladosti, kada se i javlja prva želja za pravljenjem neke zbirke. Sakupljanjem maraka razvija se osećaj odgovornosti, kao i socijalna inteligencija odnosa i ponašanja društva u celini. Pravljenje kolekcije nas uči i obavezuje na štedljivost, marljivost i urednost. Filatelija doprinosi i upoznavanju ekonomskog, sportskog, kulturnog i ukupnog istorijskog nasleđa svake zemlje. Svakako, preporučuje se da to najpre bude kulturno nasleđe svoje zemlje.